Eliza Actons rijstcake voor met Pasen

Ik ben van plan om met Pasen iets feestelijks te bakken. We zijn dan weliswaar in kleine kring, maar een lekkere grote cake komt altijd wel op. In het kookboek van Eliza Acton vond ik het recept voor een rijstcake: dat leek me wel interessant. Het is in principe een eenvoudige sponge cake, die desgewenst gevuld kan worden, en die qua beslagstructuur uitstekend werkt in een mooie tulbandvorm. Aan de slag!

De rijstcake van Acton wordt gemaakt zonder vet, en met een relatief grote hoeveelheid tarwebloem en rijstebloem. Dit maakt de cake wat steviger dan andere sponge cakes (waar ik persoonlijk erg van hou) en ook een beetje droog. Dit maakt de cake echter ideaal om te vullen met bijvoorbeeld jam, lemon curd of room, of om ruim te bedruipen met een glazuur of siroop. Zelf ben ik altijd bijzonder fan van een combinatie van lemon curd en frambozenjam.

Rijstcake naar het recept van Eliza Acton.

Het recept van Acton is best veelzijdig, maar ze maakt er tegelijkertijd niet veel woorden aan vuil. Ze beschrijft dat de cake gemaakt kan worden zoals haar amandelcake of madeiracake, en dat daarbij de boter kan worden weggelaten. Ik koos dus voor dat laatste, en pakte voor de bereidingswijze het recept voor haar madeiracake erbij. Ook de smaakmaker laat Acton aan de keuze van de kok: Ik koos voor een klassieke citroensmaak.

Het handige aan dit recept is dat de hoeveelheden zijn gebaseerd op het gewicht van de eieren, gewogen in hun schaal. Er gaat evenveel suiker in, en de helft aan tarwebloem en rijstebloem. Het basisrecept is voor zes eieren, maar als je een kleinere cake wil maken, neem je er bijvoorbeeld vier.

Ingrediënten voor een springvorm van 24 cm.

Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.

  • 6 eieren (M, bij mij samen 330 gram)
  • 330 gram suiker
  • 165 gram patentbloem (gezeefd)
  • 165 gram rijstebloem
  • 1 tl citroenextract, of de rasp van 1 citroen (optioneel)

Bereidingswijze:

Bereid de springvorm voor door een vel bakpapier op de bodem te leggen, en de randen zorgvuldig in te vetten én te bloemen. Het bloemen is belangrijk omdat de sponge cake met alleen invetten minder goed rijst.

Warm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte).

Klop de eieren met de suiker zeer schuimig, totdat je een dikke luchtige massa hebt die bijna wit van kleur is. Met een keukenmachine duurt dit zo’n 5 minuten, en met een handmixer 10 minuten – dus stop niet te vroeg met kloppen.

Victoriaans keukenmeisje

De keukenmeid door de Amerikaanse schilder William McGregor Paxton (1869-1941) [Publiek domein].

Voeg eerste 1/3 van de patentbloem toe en meng dit goed door het beslag. Vouw daarna voorzichtig in stapjes de resterende patentbloem en de rijstebloem door het beslag, zodat alles goed gemengd is, maar zonder te veel van de luchtigheid te verliezen. Voeg eventueel een smaakmaker toe, zoals citroenrasp of citroenextract.

Bak de cake in de oven gaar in circa 60 tot 70 minuten.

Zelf garneerde ik de cake bij mijn eerste poging eenvoudig met poedersuiker, maar met Pasen zorg ik ervoor dat ik een pot lemon curd paraat heb staan. Ik kijk er nu al naar uit!

Ik ga maar weer eens thee zetten. We hebben nog een klein beetje gedroogde munt van vorig jaar, dus ik ben blij dat er binnenkort weer verse munt zal groeien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.