Victoriaans recept: London Buns

Na het kijken van de geweldige Britse Tv-serie Victorian Bakers kreeg ik natuurlijk ook zin om brood te bakken. Daarom maak ik vandaag heerlijke London Buns (te zien in aflevering 2). Van deze zoete broodjes werden er bijna een miljoen verkocht op de Great Exhibition in 1851. Hoe cool is dat! Zouden Victoria en Albert er ook één gegeten hebben? Gelukkig voor ons is de London Bun helemaal niet moeilijk om zelf te maken. Lekker bij het ontbijt, of de afternoon tea.

great-exhibition-1851

Een kijkje op The Great Exhibition in 1851. Zouden al deze mensen een London Bun gegeten hebben? Illustratie door J. McNeven, uit de collectie van het Victoria & Albert Museum, Londen. Bron: Wikimedia Commons.

In het Victorian Bakers worden geen recepten genoemd, wat ik best wel jammer vind. Maar niet getreurd, we hebben altijd Google nog en de betrouwbare kookboeken van Eliza Acton en Mrs. Beeton, waar ik al eerder over geschreven heb. Eliza Acton blijkt zelfs een heel boek aan broodbakken te hebben gewijd, namelijk The English Bread Book uit 1857. Daar ga ik me zeker eens in verdiepen! Maar eerst: Het recept voor London Buns, zoals opgeschreven in de The Day newspaper from New London (Connecticut, VS) van 8 maart 1899:

“LONDON BUNS.
Three cups flour, one-hail cup butter, three eggs, on cup of milk, pinch of salt, five tablespoonfuls sugar, two teaspoonfuls baking powder, two tablespoonfuls candied peel (orange, lemon, citron etc.), grated rind of one-half lemon, grated rind of one-half, orange. Mix flour, salt, sugar and baking powder together, and sift three times; rub in the butter with the tips of the fingers, add the well-beat-en eggs, saving out one tablespoonful of egg to paint the buns with. Add the Milk slowly, cutting it in with a knife, then add the candied peel, cut in small pieces and well floured, also the grated lemon and orange rind. Mix well, place In well-buttered tins. Add one teaspoonful cold milk to the one tablespoonful egg saved from the buns, and paint them over well. Bake-in hot oven one-quarter hour; this quantity will make fifteen buns. Serve hot.”

Wat het meeste opvalt voor de moderne lezer zijn drie dingen: Hoeveel is eigenlijk een “one-hail cup” boter, en zijn drie eieren niet wat veel? En als laatste: Welke hedendaagse oventemperatuur wordt bedoeld met een “hot oven”?

Ik heb niet kunnen achterhalen wat een “one-hail cup” precies is, maar ik denk een klein kopje dat je in één teug leeg kunt drinken. Dit komt ook overeen met andere zoet-brood-recepten die ik ken: Er hoort niet heel veel boter in. Daarom ga ik voor 50 gram boter op 600 gram bloem (3 cups van 200 gram).

Als het gaat om eieren, moet je er bij recepten van vóór 1930 altijd op letten dat de eieren toen veel kleiner waren. Een vuistregel is: Neem 2/3 van het aantal eieren – en gebruik je eigen verstand. Voor vandaag kies ik voor 1 groot ei.

Brood moet altijd kort in een hete oven gebakken worden. Een “hot oven” betekent ongeveer 200 °C graden, en ik gebruik deze temperatuur in een heteluchtoven.

Nu deze historische obstakels uit de weg zijn, kan ik beginnen aan het recept!

Ingredienten (voor 15 stuks):

  • 600 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 1 groot ei, losgeklopt
  • 250 ml melk
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 eetlepels gekonfijte citrusschillen, kleingesneden (in het recept staat 2, en verder nog losse rasp van een citroen en sinaasappel. Ik heb echter nog wat gekonfijte schil over, en neem daarvan wat meer. Daarom doe ik er wel wat minder suiker in. Je kunt zelf variëren.)
  • Een snufje zout
  • 4 eetlepels suiker
london-buns-maken

Klaar om in de oven te gaan: 15 London Buns!

Bereidingswijze:

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Meng de bloem met het bakpoeder, het zout en de suiker. Meng dan met de hand langzaam de boter en het ei erdoorheen. Houd één eetlepel ei achter om de broodjes mee te bestrijken. Voeg dan langzaam de melk toe en maak van het deeg een prettig kneedbare bal. Voor een groot deel van het kneedproces kun je overigens ook een keukenmachine gebruiken.

Rol het deeg uit of maak het plat met je handen. Verdeel de gekonfijte citrusschil over de plak en kneed het goed door het deeg heen.

Verdeel het deeg in 15 kleine stukken en rol ze rond als een balletje, dat je daarna een beetje plat drukt. Leg de broodjes op een bakplaat met bakpapier. Ik had zelf dus 15 broodjes van 70 gram. Door de stukken deeg af te wegen, worden je broodjes mooi even groot.

Smeer de broodjes in met het restje geklopt ei, dat je eerder had achtergehouden. Bestooi de broodjes dan met suiker. Zo krijgen de broodjes een mooie goudbruine korst.

Bak de broodjes in een voorverwarmde oven (hetelucht: 200 °C) gedurende 15 minuten. Als je na het bakken op de onderkant van een broodje klopt, en het klinkt hol, zijn de broodjes gaar.

Serveer heet, met boter. Ik vond het zelf ook lekker met mijn zelfgemaakte gele mirabellenjam. Hmmm.

london-buns

Deze London Buns zijn vers het lekkerst.

Zelf vind ik mijn London Buns erg lekker gelukt. Niet moeilijk om te maken, snel klaar én geschikt voor verschillende gelegenheden. Ga jij het ook eens proberen? Ik ben benieuwd, wat je ervan vindt! Laat het hieronder weten in de comments.

Ik ga maar weer eens thee zetten, lekker bij de broodjes. Earl Grey met melk past goed, vind ik.


Voor het schrijven van dit blog heb ik de volgende bronnen gebruikt:

Recept: Foods Of England.

7 gedachten over “Victoriaans recept: London Buns

  1. Wat zien de buns er goed uit en ze zijn zo te zien echt veel gerezen. Erg leuk dat je dit recept deelt! Ik ga het onthouden om misschien eens voor Moederdag of Vaderdag of zoiets te maken 🙂 Ideaal voor een speciaal ontbijtje!

    • Dat is een leuk idee! Tip: Je kunt ze ook de avond van tevoren maken en ze de ochtend erna in de oven even oppiepen. Dan kun jij ook wat langer blijven liggen.;)

  2. Hmmm ze zien er heerlijk uit zeg! Ik wil even zeggen dat ik dit echt een ongelofelijk leuk idee vind voor een blog, dat Victoriaanse! Daar ben ik een beetje door gefascineerd, al doe ik er niks mee. Dat kookboek klinkt overigens echt geweldig!

  3. Dank je wel, wat een leuk compliment. Ik vond het zelf ook jammer dat ik niks deed met mijn victoriaanse hobby, en zo is dit blog ontstaan.

  4. De london buns zijn prachtig en smaken heerlijk.! Komen in mij boek van favourite recepten. Een leuk blog gezocht op recepten uit de victoriaanse tijd .geweldig!!

    • Fijn om te horen dat ze zo goed bevallen! En wat leuk dat je ook graag historische recepten maakt. In de komende weken ben ik van plan nog twee lekkere recepten te plaatsen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.