VICTORIA seizoen 3 – 3: Osborne House, opvoedingsperikelen, en de hertogin van Monmouth

Het is zaterdagavond, dus wederom tijd om de nieuwste aflevering van de serie VICTORIA door te nemen. De titel van de week, Et In Arcadia Ego, zegt in ieder geval genoeg: Ook al trekken Victoria en Albert zich met hun gezin en hofhouding terug naar de rust van Osborne House op het paradijselijke Isle Of Wight, ze nemen daarbij wel zichzelf, de intriges van het hof, en de last van het regeren met zich mee. Dus het is nog maar de vraag of deze gedwongen vakantie hen zal bevallen.

Let op: Spoiler Alert voor aflevering 3!

In deze aflevering gebeurt weer genoeg om een hele week over na te denken. De spanningen in Europa en het Verenigd Koninkrijk eisen duidelijk hun tol, en beginnen ook de relatie van Victoria en Albert onder druk te zetten.

serie-victoria-seizoen-drie-klein-geel

En alsof de last van het regeren nog niet zwaar genoeg is, zijn er ook de nodige familieperikelen die Victoria en Albert bezighouden. Hun oudste zoon Bertie heeft het niet makkelijk met alles wat er van hem als piepjonge kroonprins verwacht wordt, en zijn overvraagde ouders kunnen het maar moeilijk eens worden over de juiste aanpak.

Daarnaast is het hof in de ban van allerlei verborgen intriges en verboden liaisons, die zouden kunnen uitmonden in gevaarlijke spelletjes. Maar wat is er van dit alles waar – en wat niet? Ik doe weer eens een greep uit de belangrijkste plotpunten van deze aflevering.

victoria-seizoen-drie-osborne-house-isle-wight-heaton-cooper-edit

Uitzicht op Osborne House, schilderij door Alfred Heaton Cooper (1908). [Publiek domein]. Bewerking door My inner Victorian.

Voelde Victoria zich werkelijk zo ongelukkig op Osborne House, en was ze liever in Londen?

De onrust in Londen en de rest van het land baarden Victoria veel zorgen. Wat als zij en haar gezin net als andere Europese royals zouden worden aangevallen en ze hun dierbare Engeland zouden moeten ontvluchten? Wat als de verschillende gezinsleden van elkaar gescheiden zouden raken? De gebeurtenissen in Europa lieten de koningin ook in het echt zeker niet koud, en ze was behoorlijk van streek. Toen ze op Osborne aankwam, moest ze daarom echt even bijkomen.

In eerste instantie vond Victoria het contrast tussen het rumoerige Londen en het rustige Isle Of Wight wat bevreemdend. Maar door de afstand tot de rellen vond ze ook in korte tijd haar moed weer terug. Daardoor begon ze het juist weer moeilijk te vinden om uit de hoofdstad weg te zijn – terwijl ze eerst zo blij was om haar kinderen in veiligheid te hebben gebracht! Deze emotionele wispelturigheid kenmerkt Victoria als persoon, hoewel de hormonen rond haar bevalling misschien ook wel een rol hebben gespeeld.

Deze wisseling van emoties en standpunten betekende echter niet dat Victoria het niet naar haar zin had op Huize Osborne. Het landgoed met het pasgebouwde huis was een veilige haven voor het koninklijke gezin, en een zeldzame plek waar de royals zich privé konden terugtrekken. Victoria en Albert kwamen er daarom altijd graag. Victoria zou ook in haar latere jaren vaak terugdenken aan de fijne tijden op het Isle of Wight. Overigens zullen Albert en zij er ongetwijfeld ook wel eens ruzie hebben gehad, maar over een bepaald incident met een glas water heb ik niets kunnen vinden…

victoria-seizoen-drie-gezin-albert-victoria-foto

Prins Albert, Koningin Victoria en hun negen kinderen, gefotografeerd door Caldesi en Montecchi in mei 1857, tijdens een fotosessie bij Osborne House. Van links naar rechts: Alice, Arthur, Prins Albert, Albert Edward (Bertie), Leopold, Louise, Victoria met de kleine Beatrice, Alfred, Victoria (Vicky) en Helena [Publiek domein].

Was Albert echt zo streng in de opvoeding, en hadden hij en Victoria daar onenigheid over?

Albert was een lieve en betrokken vader, en hield zich naar Victoriaanse standaards buitengewoon veel met zijn kinderen bezig. Hij hield ervan om met de kinderen te spelen toen ze klein waren, en er bestaan meerdere beschrijvingen van zijn liefdevolle omgang met zijn kinderen.

Tegelijkertijd stelde Albert hoge eisen aan de morele en intellectuele opvoeding van zijn kroost; iets wat een probleem werd toen de kinderen wat ouder werden. Oudste dochter Vicky was net als haar vader erg intelligent en voldeed hierin aan alle verwachtingen, maar voor oudste zoon en kroonprins Bertie lag de lat eenvoudigweg te hoog. Zowel Albert als Victoria waren teleurgesteld in het stuurse gedrag en de tegenvallende prestaties van de troonsopvolger. Victoria zelf zou Bertie in zijn tienerjaren ‘lui, dom en saai’ noemen. Het is niet verwonderlijk dat de relatie tussen Bertie en zijn ouders altijd op gespannen voet zou staan.

King Edward VII (1841-1910), when Albert Edward, Prince of Wales, door hofschilder Franz Xaver Winterhalter in 1846. Bertie is hier dus vijf jaar oud. [Publiek domein].

Albert was dus zeker steng in de opvoeding, en Victoria was dat ook. Beiden zijn er wel eens door mensen in hun omgeving op aangesproken om wat minder veeleisend naar – met name – hun oudste twee kinderen te zijn.

Of de opvoeding van hun kinderen voor het koninklijk echtpaar een bron van ruzie was valt moeilijk te zeggen, maar wat wel vast staat is dat beide ouders hun zorgen over de opgroeiende Bertie deelden. En aangezien Albert voor Victoria zonder twijfel hoofd van hun gezin was, kwam de verantwoordelijkheid voor de koninklijke opvoeding voor een groot deel op zijn schouders terecht. In de komende aflevering zullen we vast zien hoe het verder gaat…

Wie was de Duchess of Monmouth?

In seizoen 3 is de hertogin van Monmouth de belangrijkste hofdame van koningin Victoria; ze is Mistress of the Robes. Helaas heeft deze hertogin van Monmouth nooit werkelijk bestaan en is zij een verzinsel van de makers van de serie. Voor de puristen onder ons is dat misschien jammer, maar het geeft de scriptschrijvers wel een kans om een heel nieuw avontuur in de serie te schrijven.

Een vergeten liefde, of gewoon spannende televisie? Links: Het schilderij Lovers, door de Britse schilder William Breakspeare (1855-1914) [Publiek domein]. Rechts: Portret van Caroline Norton, gravure door John Cochran naar een schilderij door George Hayter [Publiek domein].

Over komende ontwikkelingen zeg ik natuurlijk nog niets, maar ik kan wel zeggen dat het personage losjes gebaseerd is op de historische persoon Caroline Northon (1808-1877). Deze dame uit de Britse high society was getrouwd met een gewelddadige echtgenoot, en zette zich haar hele verdere leven in voor de rechten van echtgenotes en moeders. Historisch correct of niet, in ieder geval geeft het verhaal van de hertogin van Monmouth stof tot nadenken over de positie van vrouwen in Victoria’s tijd.

Helaas moeten we nu weer een weekje wachten op het vervolg. Hoe zal het leven terug in Londen bevallen? Heeft Victoria in Lord Pam een nieuwe bondgenoot gevonden? En wat is zuslief Feodora nou werkelijk van plan? We zullen het zien.

Dan sluit ik nu maar af met een verkoelend glaasje water…

Benieuwd naar de andere afleveringen? Lees dan:
VICTORIA seizoen 3 – 1: Feodora, revoluties, en Lord Palmerston
VICTORIA seizoen 3 – 2: Chartists, op de vlucht, en Francatelli
VICTORIA seizoen 3 – 3: Osborne House, opvoedingsperikelen, en de hertogin van Monmouth
VICTORIA seizoen 3 – 4: Ruzie, Cholera, en Florence Nightingale
VICTORIA seizoen 3 – 5: Ierland, Lord en Lady Palmerston en Berties leraar
VICTORIA seizoen 3 – 6: Feodora als koningin, privétekeningen, en Berties schedel
VICTORIA seizoen 3 – 7: Sophie in het nauw, afscheid van Wellington, en Palmerstons plan
VICTORIA seizoen 3 – 8: Heidi en Napoleon III, Feodora en Victoria, en Albert en zijn Great Exhibition


Voor het schrijven van dit blog heb ik de volgende bronnen gebruikt:
Julia Baird: Victoria, the Queen – An intimate biography of the woman who ruled an empire (2016).
Elizabeth Langford: Victoria R.I. (1964).
Helen Rappaport: Queen Victoria – A Biographical Companion (2003).
A.N. Wilson: Victoria – A Life (2014).

8 gedachten over “VICTORIA seizoen 3 – 3: Osborne House, opvoedingsperikelen, en de hertogin van Monmouth

  1. Bedankt voor je verhaal. Ik ben verzot op de serie en tevens jouw nawoord.
    Het is duidelijk dat een en ander geromantiseerd wordt maar ik vind het bij nader inzien prettig om te weten wat echt en wat niet helemaal de realiteit is.

    • Graag gedaan en bedankt voor je mooie woorden. 🙂 Ik vind die combinatie van dramatisering en historisch onderzoek ook erg leuk. Er zijn meerdere kritische woorden over het waarheidsgehalte van deze serie gevallen, maar ik vind het zelf juist mooi dat de serie geschiedenis voor een groter publiek aantrekkelijk maakt. Een deel van de kijkers gaat dan toch zelf op onderzoek uit.

  2. Ik heb er ook weer van genoten. Vooral de badkoets vond ik erg leuk. Die zie je niet zo vaak in films en series.
    Dank je wel weer voor je uitleg. Goed om te weten dat de hertogin van Monmouth verzonnen is, maar wel gebaseerd op een historisch persoon. Ook al is het niet echt, ik ben toch benieuwd hoe haar verhaal verdergaat.

    • Ja, de badkoets vond ik ook leuk! Zelf ben ik ook benieuwd naar het verhaal van de hertogin van Monmouth hoor, waargebeurd of niet! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.