My inner Victorian bestaat 2 jaar!

Retteketet! Mijn blog bestaat alweer twee jaar! Gisteren, om precies te zijn. En wat betreft het aantal blogs staat de teller per vandaag alweer op 191, dus we kunnen wel stellen dat ik niet stil gezeten heb. Bovendien heb ik afgelopen jaar een aantal mooie momenten mogen beleven dankzij mijn blog. Vandaag zet ik alle hoogtepunten voor jullie op een rijtje en presenteer ik een nieuwe pagina.

Ik zou nu natuurlijk heel clichématig kunnen zeggen, dat de tijd omgevlogen is. Maar eerlijk gezegd is dat niet zo. Niet omdat ik het bloggen niet leuk vind (integendeel!), maar omdat het me steeds meer opvalt hoeveel tijd al de research achter mijn artikelen wel niet kost. Hoe meer ik ontdek en leer, hoe meer ik ook weer wil onderzoeken en uitpluizen. Juist het vinden van de kleinste details uit het dagelijks leven, of het leggen van verbanden tussen verschillende levensverhalen vind ik ontzettend leuk! Ik heb dan ook nog een berg aan inspiratie voor de toekomst… maar eerst werp ik een blik achterom!

Writing Lady

Konigin Victoria rules

Vele bloggers zullen zeggen dat ze het er niet voor doen, maar een groeiend aantal lezers is natuurlijk ontzettend fijn. Dit jaar hebt ik extra veel mensen mogen verwelkomen door het succes van de serie VICTORIA. Uiteraard bekeek ik de serie met veel plezier, en tegelijkertijd een extra kritische blik. Samen met Mr. W. op de bank was het heerlijk om in te zoomen op het historische verhaal – en of het allemaal wel klopte. Het resultaat, twee blogs over de waarheid in seizoen 1 en seizoen 2, werden dan ook door velen van jullie met smaak gelezen. Overigens ben ik natuurlijk überhaupt heel blij met het feit dat Koningin Victoria en haar tijd tegenwoordig zo in de populaire belangstelling staan!

dvd-victoria-serie-2-win-actie-klein

Mijn eigen collectie

Toen ik zo’n jaar geleden met trots mijn 100e blogpost aankondigde, kwam ik tegelijkertijd met een voornemen voor het nieuwe jaar: Ik wilde wat meer met mijn eigen collectie boeken en prenten gaan doen. Daarvoor moest ik aan de slag om ze te scannen of te fotograferen, en natuurlijk om het verhaal achter ieder object zo ver mogelijk uit te pluizen. Hoewel ik nog niet zover gekomen ben als ik zou willen (jullie houden nog het één en ander te goed!), heb ik toch al met veel plezier geschreven over verschillende items uit mijn verzameling.

Zoals bijvoorbeeld over modeplaten uit het tijdschrift Aglaja, een mysterieus fotoportret, een mooie uitgave van Dickens’ The Old Curiosity Shop, en een oude uitgave van de Enkhuizer Almanak. En om lekker actueel te zijn, schreef ik rond de bruiloft van Prins Harry en zijn Meghan over een ander koninklijk huwelijk zo’n 140 jaar geleden – namelijk dat van de lievelingszoon van Koningin Victoria, prins Arthur. Van zijn victoriaanse bruiloft heb ik een speciale huwelijkskrant in mijn bezit!

mode-prenten-victoriaans

Een originele verzameling modeplaten uit de 19e eeuw, met prenten uit het tijdschrift Aglaja.

De historische liefde gaat door de maag

Ik weet niet of het jullie is opgevallen, maar mijn collectie historische kookboeken is het laatste jaar behoorlijk gegroeid. Ik ben dan ook enthousiast bezig met historische recepten; zo veel zelfs dat ik ze niet allemaal online heb kunnen zetten. Mijn meest gebruikte kookboek is op dit moment nog dat van Mrs. Beeton. Uit haar boek met grotendeels overgeschreven recepten maakte ik onder andere lekkere citroentaartjes en jamtaartjes. Verder verkeerde ik in puddingsferen (getuige deze lekkere chocolade-broodpudding) en leerde ik het menuboekje van Catherine Dickens kennen. Ik hoop jullie er volgend jaar meer uit te laten zien!

‘Voor je blog moet je wat over hebben…’

Ondanks het feit dat deadlines halen niet altijd gemakkelijk is, mag ik als blogger toch niet klagen over mijn zware taak. Geheel onbaatzuchtig (ahum) ging ik voor My inner Victorian naar een preview van de film Victoria & Abdul, recenseerde ik het vrolijke boekje Jane voor Iedereen en bezocht tentoonstellingen over de Romantiek en Art Nouveau. Kers op de taart was natuurlijk mijn reis naar Londen, waar ik zó ontzettend veel moois gezien heb! De zaken die ik voor My inner Victorian ‘moet’ zien of onderzoeken geven mij altijd ontzettend veel plezier!

victoria-abdul-filmposter

Een stapje buiten mijn blog

Het mooie aan bloggen is ook, dat je ook af en toe je hoofd om de hoek van een andere deur kunt steken. Zo heb ik nieuwe mensen leren kennen die net als ik enthousiast zijn over geschiedenis, koken, of een combinatie van beide!

Een mooi moment in het afgelopen jaar was een kook-en-bak-wedstrijd die georganiseerd werd door het Museum Willet-Holthuysen in Amsterdam. Deelnemers werden uitgedaagd om een gerecht te maken dat vermeld stond op een reeks authentieke victoriaanse menukaarten, die oorspronkelijk werden vervaardigd voor feestelijke diners die de welgestelde bewoners van deze 19e eeuwse woning hielden. Ik koos ervoor om een Pouding Marguerite Glacée te maken en behaalde hiermee de derde plaats! Voor een historische hobbykok is dat natuurlijk een mooie opsteker!

Verder mocht ik een gastblog schrijven voor het culinaire lifestyle-blog My Happy Kitchen. Ik maakte daarvoor speciaal overheerlijke Aachener Printen: een 19e eeuwse lekkernij die in Duitsland rond de kerst gegeten wordt. Ik ga ze dit jaar zeker weer maken.

Ook werd ik geïnterviewd door collega-blogger Miny van Digitale Diligence. Dat vond ik natuurlijk een hele eer. Als je wilt kan je het interview hier lezen.

pouding-marguerite-wedstrijd

Met deze foto deed ik mee aan de wedstrijd van Museum Willet-Holthuysen, met links de gestoomde pudding en rechts een kleine geleipudding.

Mijn eigen favoriete blogartikelen

Uit de reacties onder mijn blogs en de kijkcijfers kan ik aflezen dat vooral blogs met veel plaatjes, artikelen over Koningin Victoria, en blogs over uitjes het goed doen. Maar wat zijn nu stiekem mijn persoonlijke favorieten? Dat zijn de blogs waarvoor ik veel onderzoek mocht doen; waarbij ik kleine weetjes aan elkaar moest knopen om zo een compleet beeld te schetsen van de 19e-eeuwse wereld. Zo onderzocht ik dit jaar de komst van de trein in de 19 eeuw en hoe mensen al vanaf de tijd van Jane Austen lekkere verkoelende ijsjes konden maken. Of wat dacht je van het grote verschil tussen licht en donker in een tijd zonder elektrisch licht? Van deze eigen onderzoekjes heb ik echt genoten!

victoriaans-maanlicht-duisternis

De maan was een belangrijke lichtbron in de 19e eeuw.

Nieuw Nieuw Nieuw!

Afgelopen jaar waren er twee dingen nieuw op mijn blog. Zo ben ik ben ik begonnen met het verzenden van een maandelijkse nieuwsbrief. En het is ontzettend leuk om te merken dat die  zo trouw gelezen wordt! Elke maand hou ik de lezers op de hoogte van bijvoorbeeld nieuwe films, boeken en voorstellingen met een victoriaans thema. En elk kwartaal zit er een leuke gratis printable bij. Ben jij al lid?

Nieuw waren ook de gastblogs van de bij jullie inmiddels bekende Mr. W. Als historicus schreef hij met enthousiasme over Steampunk, The War of the Worlds en het British Museum. De kans is groot dat hij zich ook komend jaar weer enthousiast in een paar onderwerpen zal vastbijten!

Vanaf deze week is er ook een nieuwe pagina aan My inner Victorian toegevoegd: Het Starterspakket. Hier kun je nog sneller per onderwerp vinden, welke artikelen erover geschreven zijn. Wel zo handig met bijna 200 blogposts.

My inner Victorian nieuwsbrief

Zo ziet de nieuwsbrief van My inner Victorian eruit!

Wat staat er op het programma?

En wat staat er in het nieuwe jaar nog meer op het programma? Sowieso ben ik van plan om nog meer van mijn collectie foto’s en prenten te laten zien. Denk bijvoorbeeld aan het oudste document dat ik bezit, of de oudste (en mooiste?) foto! Verder wil ik graag nog meer recepten uitproberen en aan jullie laten zien. Ook ben ik bezig met het ontdekken van Prins Albert (die man wordt toch altijd maar ondergesneeuwd door zijn vrouw…) en de zussen Brontë. En uiteraard zal ik uitgebreid stilstaan bij seizoen 3 van de serie VICTORIA. Genoeg te doen, dus!

Geen blog zonder lezers

Ja, het kan wel, een blog zonder lezers; maar het zou een erg saaie bedoeling zijn. Daarom sluit ik graag af met een hartelijke groet en mijn welgemeende dank aan al mijn trouwe lezers! Zowel de stille lezers als regelmatige reageerders inspireren mij om telkens weer nieuwe dingen te ontdekken. Het maakt het schrijven voor My inner Victorian de leukste hobby die er is!

Daarom breng ik met mijn trouwe kopje thee een toast uit op al mijn lezers!

P.S. Wist je trouwens dat je My inner Victorian kunt volgen via Facebook, Twitter, Pinterest en de nieuwsbrief? Zo mis je geen enkel nieuwtje meer!

10 gedachten over “My inner Victorian bestaat 2 jaar!

 1. Gefeliciteerd met deze mijlpaal. Het is zo leuk om steeds je artikelen te lezen. Soms moet je er echt voor gaan zitten. Wat besteed jij soms zo veel tijd om alles uit te zoeken, petje af..
  Ik heb een artikel over Victoria gelezen inhet Hummel tijdschrift. Hierin gaat het over victoria en haar man en dat ze graag in duitslan kwam. Dit is een duits tijdschrift voor clubleden. Als je graag een copie wilt hebben hoor ik het wel.( het is wel in het duits).
  Ik hoop nig veel leuke artikelen van jouw te lezen.

  • Dank je wel, dat is fijn om te horen! Ik weet dat mijn onderzoeken vaak zorgen voor wat langere blogs; daar hou ik zelf eerlijk gezegd het meest van. Desalniettemin vind ik het een eer dat je er de tijd voor neemt!

   Ook bedankt voor het aanraden van het Duitstalige artikel! Ik ken het tijdschrift nog niet. Ik zou het graag willen lezen. De taal is gelukkig geen probleem.

 2. Hartelijk gefeliciteerd namens een tot nu toe “stille” lezer. Ik lees je blog nu ongeveer een jaar met veel plezier en maak maar even gebruik van deze feestelijke gelegenheid om me eindelijk in te schrijven voor je nieuwsbrief. Veel plezier bij het maken van je blogposten in het volgende jaar van je blog!

  • Leuk om zo eindelijk van een stille lezer te ‘horen’! Welkom op mijn blog, en ik hoop je nog vaker terug te zien! Ik heb inmiddels gezien dat je inschrijving voor de nieuwsbrief gelukt is.

 3. Gefeliciteerd met deze mooie mijlpaal! Ik geniet altijd van je blogs. Je maakt de Victoriaanse tijd voor mij nog veel leuker en interessanter en dankzij jou krijg ik zelfs zin om eens te koken, bakken of fröbelen als de Victorianen. Je mag heel trots zijn op zo veel mooie mijlpalen, inclusief je eigen nieuwsbrief. En wat leuk dat veel mensen jouw blog hebben ontdekt door te zoeken op de film Victoria. Ik vind het zelf ook altijd interessant om in mijn zoektermen te duiken 🙂 Toch leuk om te merken wat soms verbazingwekkend goed wordt gelezen!
  Anyway, ik wens je nog heel veel jaren plezier toe met je blog en ik hoop daar nog lang van mee te genieten 🙂

  • Ha Romy, dank je wel. Jij ook nog! Inderdaad, het hebben en onderhouden van een blog levert altijd weer leuke verrassingen op. Al is de zoekterm ‘Victoria’ minder verrassend dan andere zoektermen die ik voorbij zie komen. 😉

   Ik ben ook heel blij om jouw blog al zo lang te volgen. Dank je voor de lieve complimenten, en ik hoop dat je ook van de aankomende blogs zult genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.